Skip to main content

Overenskomster og forhandlinger med fagforeninger

Den kollektive arbejdsret i Danmark er en særlig disciplin, som kræver indgående forståelse for de traditioner og uskrevne regler, der er etableret gennem mere end 120 års praksis. 

Et af Littler | Denmarks kerneområder er den kollektive arbejdsret, og vi har stor erfaring med at bistå både danske og udenlandske virksomheder med at navigere i de komplicerede regler.

Flere af Littler | Denmarks advokater og jurister har erfaring fra arbejdsgiver- og lønmodtagerorganisationer, og vi har derfor indgående kendskab til det praktiske arbejde med overenskomsterne. 

”Den danske model” 

Det er særligt for det danske arbejdsmarked, at løn- og aftalevilkår er aftalt mellem arbejdsmarkedets parter og ikke reguleret gennem lovgivningen. Det er det, vi kalder ”den danske model”. Det er arbejdsgivere og arbejdsgiverorganisationer som i samspil med hovedorganisationerne og fagforeninger fastlægger rammerne for det danske arbejdsmarked. 

Det danske arbejdsmarked har, særligt på faglærte områder, en relativ høj grad af overenskomstdækning. Medarbejdere med længere videregående uddannelser er i mindre omfang omfattet af overenskomster. 

Kollektive overenskomster indeholder ofte meget konkret og specifik regulering af medarbejdernes løn- og arbejdsvilkår, herunder bestemmelser om lønnen, overarbejdsbetaling, pension, arbejdstidens længde og placering mv. Overenskomsterne indeholder desuden ofte procedurebestemmelser om medarbejderrepræsentation (tillidsrepræsentanter), tvisteløsning mv. 

Når en overenskomst er vedtaget, og i den periode overenskomsten gælder, er overenskomstens parter underlagt fredspligt. Fredspligt er et grundprincip i dansk arbejdsret, der i en overenskomstperiode forpligter arbejdsmarkedets parter til ikke at varsle eller iværksætte arbejdskonflikt for at opnå bedre vilkår. I forbindelse med indgåelse eller genforhandling af en overenskomst suspenderes fredspligten, og overenskomstens parter kan iværksætte kollektive kampskridt, f.eks. lockout og strejke, for at presse den anden part til at imødekomme deres krav. 

Virksomheder bliver kun underlagt en overenskomst, hvis virksomheden tiltræder overenskomsten. Dette kan ske enten ved indmeldelse i en arbejdsgiverorganisation eller ved direkte tiltrædelse af overenskomsten.

Arbejdsretlige tvister

Eftersom det danske arbejdsmarked i høj grad er reguleret af overenskomster, er der i Danmark etableret et konfliktløsningssystem, som har en særlig sagkundskab inden for den kollektive arbejdsret.

Forligsinstitutionen er et statsligt organ, som bistår arbejdsmarkedets parter ved interessekonflikter i forbindelse med indgåelse og fornyelse af kollektive overenskomster. Interessekonflikter foreligger også, når der rejses krav om overenskomst på et område, hvor der ikke tidligere har været en overenskomst. Forligsinstitutionens formål er at hjælpe arbejdsmarkedets parter med at afslutte overenskomster uden arbejdsretlige konflikter.

Arbejdsretten er en specialdomstol, som primært dømmer i sager om brud på overenskomster, overtrædelse og fortolkning af hovedaftaler samt lovligheden af varslede arbejdskonflikter. Har en virksomhed eller en organisation handlet i strid med overenskomsten, kan Arbejdsretten pålægge denne en bøde, som i det arbejdsretlige system kaldes bod. 

Faglig Voldgift vurderer spørgsmål om fortolkning af overenskomster, men hverken brud på overenskomster eller fortolkning af hovedaftaler. 

Vi hjælper virksomheder og arbejdsgivere med forhandling af kollektive aftaler og bistår virksomheder i forbindelse med overenskomstkrav og eventuelle konflikter i det kollektivarbejdsretlige system samt andre problemstillinger relateret til den kollektive arbejdsret. 

Kontakt os

Tel (+45) 44 14 30 90
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Privatlivspolitik

Adresse

Islands Brygge 26
DK-2300 København S
Danmark
CVR 43406604

LinkedIn

Tilbage til toppen