
Retssager
Hvis der opstår en tvist mellem dig og din medarbejder, for eksempel i forbindelse med løn, opsigelse eller bortvisning, kan det være svært at navigere i de forskellige muligheder for konfliktløsning.
At føre en retssag kan koste mange penge og interne ressourcer. Selvom virksomheden mener at have retten på sin side, kan det derfor ofte betale sig at afsøge forligsmæssige muligheder, inden sagen ender ved domstolene. Vi kan hjælpe med at vurdere den rigtige tilgang til sagen og med at forhandle løsningerne på plads.
Er det ikke muligt at finde en mindelig løsning, står vores team også klar til at hjælpe med at håndtere sagen ved domstolene.
Retssystemet i Danmark
Domstolene
Retssystemet er bygget op af tre instanser: byretterne, landsretterne og Højesteret. De fleste sager starter i byretten, og parterne kan anke domme til landsretten, hvis de er utilfredse med resultatet i byretten. Kun principielle sager ender som udgangspunkt i Højesteret, enten som følge af, at sagen er startet i landsretten, eller at en af parterne har fået særlig bevilling til at anke sagen for anden gang.
Retsmægling og mediation
Typisk vil parterne få tilbudt retsmægling i begyndelsen af et sagsforløb ved domstolene. Retsmægling er et godt alternativ til at gennemføre en almindelig retssag, da det oftere er en billigere, enklere og hurtigere måde at få løst en tvist på.
Ved retsmægling mødes parterne normalt i rettens lokaler sammen med en uddannet retsmægler, ofte en dommer, for at forsøge at løse sagen gennem et forlig.
En beslægtet tvisteløsningsmodel er udenretlig meditation. Her mødes parterne, dog uden rettens indblanding, med en uddannet mediator og forsøger at løse tvisten. Advokat og partner i Littler | Denmark, Bo Enevold Uhrenfeldt, er uddannet mediator.
Arbejdsretten
Arbejdsretten er en specialdomstol, der behandler sager angående overtrædelse og fortolkning af hovedaftaler og overenskomster samt lovligheden af kollektive kampskridt. Før en sag kommer for Arbejdsretten, vil den normalt være behandlet i det fagretlige system. Det indebærer blandt andet lokal forhandling, mæglingsmøde, organisationsmøde, fællesmøde og i visse tilfælde behandling ved faglig voldgiftsret.
Faglig voldgift
Faglig Voldgift vurderer spørgsmål om fortolkning af overenskomster.
En faglig voldgiftsret består normalt af en opmand, der udpeges af Arbejdsrettens formand, samt 4 andre medlemmer, hvoraf 2 udpeges af lønmodtager- og 2 af arbejdsgiverparten.
Ligebehandlingsnævnet
Ligebehandlingsnævnet er et uafhængigt nævn, der træffer afgørelse i sager om forskelsbehandling, f.eks. på grund af køn, graviditet, alder eller handicap. Ligebehandlingsnævnet behandler klager over forskelsbehandling inden for og uden for arbejdsmarkedet. Nævnet behandler sager på skriftligt grundlag, hvilket vil sige, at der ikke er mulighed for parts- og vidneforklaring, og parterne skal ikke forelægge og procedere sagen.
Tvistighedsnævnet
Tvistighedsnævnet afgør sager om uenigheder mellem elev og praktikvirksomhed på erhvervsuddannelserne i forbindelse med elevens praktikophold i virksomheden.
Hvis der opstår uenigheder mellem elever eller lærlinge og den pågældende praktikvirksomhed, skal parterne først forsøge at nå til enighed gennem det faglige udvalg. Kan parterne ikke blive enige, skal Tvistighedsnævnet træffe afgørelse i den konkrete sag om uenigheden mellem eleven og praktikvirksomheden angående erhvervsuddannelsen.