
Sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen
Det er virksomhedens pligt at sikre, at arbejdspladsen opfylder de krav, der er gældende for at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Vores team har en bred erfaring inden for rådgivning om sikkerhed og sundhed på arbejdspladsen.
Vi har derudover erfaring med at bistå virksomheder i tilfælde, hvor der er sket en arbejdsskade, eller hvor virksomheden har modtaget et påbud eller en bøde fra Arbejdstilsynet.
Hvilke regler gælder?
Arbejdsmiljøloven skaber rammerne for at beskytte medarbejderne og tilsikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø. Loven regulerer både det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Det betyder, at medarbejdere bl.a. er beskyttet mod tunge løft og farlige arbejdsprocesser, men også mod sexchikane og mobning.
Der findes specifikke regler for enkelte brancher, som kræver en særlig beskyttelse af medarbejderne af hensyn til konkrete branchers mere risikable arbejdsforhold. Det kan for eksempel være bygge- og anlægsbranchen, som har særlige hensyn at tage til medarbejdere, som for eksempel arbejder i højder på byggepladser, anvender særlige hejse-, løfte- og transportredskaber eller, som er udsat for mere støj end normalt. Disse regler kan findes særskilt i Arbejdstilsynets vejledninger om de enkelte brancher.
Arbejdsgiveres pligter
Arbejdsgivere har ifølge loven pligt til at sørge for et sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt arbejdsmiljø.
Findes der anerkendte normer og standarder for den pågældende branche, som har sikkerheds- og sundhedsmæssig betydning, skal arbejdsgiveren sørge for, at disse følges.
Arbejdsgivere har en række generelle pligter efter arbejdsmiljøloven, herunder:
- Arbejdsgivere skal sikre, at arbejdet planlægges og tilrettelægges således, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt
- Pligt til effektivt tilsyn med arbejdet
- Pligt til oplæring og instruktion i arbejdet
- Pligt til at udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering (APV)
Arbejdspladsvurdering (APV)
Det er et lovkrav, at virksomheder med medarbejdere udarbejder en arbejdspladsvurdering (APV), som omfatter alle arbejdsmiljøforhold i virksomheden. APV’en er et redskab til virksomhederne, som skal give dem mulighed for at arbejde systematisk og effektiv med arbejdsmiljøet i virksomheden.
Selvom det er arbejdsgiverens ansvar, at der udarbejdes en APV, så har både medarbejderne og ledelsen en pligt til at samarbejde gennem hele APV-processen. Det skal heri klart fremgå, hvem der har ansvaret for, at virksomhedens handlingsplan gennemføres i praksis. Den skal være tilgængelig for både ledelsen og medarbejderne.
Vi kan blandt andet hjælpe med:
- Rådgivning om tilrettelæggelse af arbejdet på en sikker og forsvarlig måde.
- Udarbejdelse af relevante arbejdsmiljøpolitikker, herunder APV-politik, rygepolitik, samværspolitik mv.
- Gennemførsel af APV-processer
- Repræsentation i arbejdsmiljøbødesager
- Rådgivning af virksomheder i forbindelse med arbejdsskader