Skip to main content

Inklusion, lighed og mangfoldighed

Inklusion, lighed og mangfoldighed er et fokus i mange virksomheder. Dette er ikke kun på grund af de mange regelsæt, der skal iagttages, men også fordi en mangfoldig organisation kan give et stærkere fundament at bygge en virksomhed på. 

Hos Littler | Denmark rådgiver vi virksomheder med at styrke deres organisation med større fokus på mangfoldighed samt at navigere i de mange og ofte komplicerede og omskiftelige regelsæt, der gælder på det danske arbejdsmarked.

Forbuddet mod diskrimination på arbejdsmarkedet

Der gælder en række love, som skal sikre ligebehandling og ligestilling på det danske arbejdsmarked, som alle udspringer af EU-retten. Af særlig relevans er forskelsbehandlingsloven, ligebehandlingsloven og ligelønsloven. 

Der gælder et forbud mod både direkte og indirekte forskelsbehandling. Direkte forskelsbehandling er, når en person bliver stillet dårligere på grund af et beskyttet kriterium. Indirekte forskelsbehandling er, når en person, på baggrund af et tilsyneladende neutralt kriterium, stilles ringere end andre lønmodtagere. Direkte forskelsbehandling er som udgangspunkt altid ulovligt, hvorimod forbuddet mod indirekte forskelsbehandling under særlige omstændigheder kan fraviges. 

Forskelsbehandlingsloven 

Forskelsbehandlingsloven har gennemgået mange ændringer efter den blev vedtaget i 1996. I dag beskytter loven mod enhver forskelsbehandling på arbejdsmarkedet på baggrund af følgende kriterier: 

  • Race eller hudfarve 
  • Religion eller tro 
  • Politisk anskuelse 
  • Seksuel orientering 
  • Kønsidentitet, kønsudtryk eller kønskarakteristika 
  • Alder 
  • Handicap 
  • National, social eller etnisk oprindelse 

Forskelsbehandlingsloven finder anvendelse både i forbindelse med ansættelse, under ansættelsesforholdet og ved opsigelse.  Derudover indeholder loven et forbud mod chikane på grund af ovenstående beskyttede kriterier. 

Ligebehandlingsloven

Ligebehandlingsloven beskytter mod forskelsbehandling på arbejdsmarkedet på grund af køn. Loven indeholder desuden en særlig beskyttelse mod opsigelse af gravide medarbejdere og medarbejdere på orlov relateret til familieforøgelse. Ligebehandlingsloven finder anvendelse i enhver ansættelsesmæssig relation. 

Ligebehandlingsloven indeholder også et forbud mod chikane på grund af køn og seksuel chikane, der de seneste år har nydt særlig stor fokus i forbindelse med MeToo-bevægelsen. 

Ligelønsloven

Ligelønsloven fastslår, at der ikke må ske forskelsbehandling af lønmodtagere på grund af køn i relation til aflønning. Ulige løn foreligger, når der er tale om:

  • Forskellig aflønning af mandlige og kvindelige medarbejdere
  • For samme arbejde eller arbejde af samme værdi
  • Når den forskellige aflønning udspringer af samme kilde
  • Forskelsbehandlingen er relateret til køn

Sanktionering

Uberettiget forskelsbehandling efter ovenstående lovgivning kan føre til, at arbejdsgiver pålægges at betale en godtgørelse til den lønmodtager, hvis rettigheder er blevet krænket. Størrelsen af godtgørelse kan efter praksis være helt op til 12 måneders løn, når en medarbejder opsiges på baggrund af beskyttede kriterier. 

Hos Littler | Denmark har vi et indgående kendskab til reglerne samt den store mængde retspraksis, som reglerne har givet anledning til. Vi kan derfor være behjælpelige med at vejlede virksomhederne til overholdelse af gældende regler samt at bistå med konfliktløsningen af en konkret tvist.

Kontakt os

Tel (+45) 44 14 30 90
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Privatlivspolitik

Adresse

Islands Brygge 26
DK-2300 København S
Danmark
CVR 43406604

LinkedIn

Tilbage til toppen