Skip to main content

Immigration og global mobilitet

Reglerne om opholds- og arbejdstilladelser er komplicerede og ændres jævnligt i forbindelse med forskellige politiske strømninger. Reglerne om udenlandsk arbejdskraft i Danmark udspringer af både EU-retten og nationale regler, herunder særligt udlændingeloven. 

Overtrædelse af reglerne i udlændingeloven kan indebære hårde straffe. Hvis medarbejderen i et ansættelsesforhold ikke har en gyldig arbejdstilladelse, kan både den udenlandske arbejdstager og arbejdsgiveren straffes med bøde og fængsel. Det er derfor vigtigt, at virksomheder sikrer sig, at de relevante opholds- og arbejdstilladelser er på plads og er opmærksomme på de betingelser, som tilladelserne er givet under.

Arbejds- og opholdstilladelser

Der gælder forskellige regler for at opnå ret til opholds- og arbejdstilladelse afhængig af, om medarbejderen er fra:

  1. Nordiske lande (Finland, Island, Norge eller Sverige)
  2. EU-lande (herunder EØS-lande og Schweiz)
  3. Tredjelande (lande der ikke hører under ovenstående kategorier)

Statsborgere fra Norden, EU og EØS kan tage ophold og arbejde i Danmark uden arbejdstilladelse. Borgere fra Norden skal dog kunne identificere sig, hvis det findes nødvendigt, f.eks. ved fremvisning af et kørekort eller andet billedlegitimation. 

Borgere fra EU-lande, EØS-lande og borgere fra Schweiz skal have et EU/EØS opholdsdokument, hvis de skal arbejde i Danmark i mere end tre måneder. 

Borgere fra tredjelande skal søge om og opnå en opholds- og arbejdstilladelse for at kunne arbejde i Danmark. Borgere fra tredjelande kan opholde sig i Danmark i en kortere periode med et gyldigt visum, men de må som udgangspunkt ikke udføre arbejde under opholdet. 

Ordninger for opholds- og arbejdstilladelse for tredjelandsborgere

Tredjelandsborgere kan opnå opholds- og arbejdstilladelse efter forskellige ordninger. Nedenfor beskrives kort nogle af de mest anvendte: 

Fast-track ordningen

Fast-track ordningen er en hurtig og fleksibel måde for virksomheder at få udenlandske medarbejdere til Danmark. Der findes flere forskellige former for arbejdstilladelser under fast track-ordningen, som kan benyttes til forskellige formål. En arbejdsgiver kan ansøge om dansk opholds- og arbejdstilladelse til tredjelandsborgeren med en fuldmagt fra den pågældende. 

Virksomheden skal søge om og opnå certificering hos Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) for at kunne benytte sig af fast-track ordningen. 

Beløbsordningen

Beløbsordningen er for tredjelandsborgere, som er blevet tilbudt job i Danmark med en høj løn. Der stilles ikke krav til, at vedkommende har en bestemt uddannelse, ligesom jobbet ikke behøver at være inden for et bestemt erhvervsområde. Formålet med beløbsordningen er at gøre det lettere for højtuddannet udenlandsk arbejdskraft at komme til Danmark og arbejde. Medarbejderens årlige løn skal mindst være på beløbsgrænsen, som reguleres én gang årligt. I 2024 er beløbsgrænsen på 487.000 kr. 

I 2023 blev der introduceret en supplerende beløbsordning, hvorefter beløbsgrænsen er 393.000 kr. årligt (2024-niveau). Det er en supplerende betingelse i henhold til denne ordning, at den stilling, som skal besættes, har været slået op på Jobnet og på EURES-portalen i mindst to uger, inden en tredjelandsborger kan søge opholds- og arbejdstilladelse til stillingen. 

Positivlisterne

Positivlisterne er udtømmende lister over en række erhverv, hvor der er mangel på kvalificeret arbejdskraft i Danmark. Listerne opdateres hvert halve år ud fra behovene på det danske arbejdsmarked. Der findes både en positivliste for personer med en videregående uddannelse og en positivliste for faglærte. Ud over, at erhvervet skal findes på positivlisten, skal en række andre betingelser være opfyldt, før denne ordning kan benyttes.

Vi står klar til at hjælpe, hvis din virksomhed har behov for juridisk rådgivning i forbindelse med rekruttering og ansættelse af udenlandsk arbejdskraft.

Kontakt os

Tel (+45) 44 14 30 90
E-mail: Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Privatlivspolitik

Adresse

Islands Brygge 26
DK-2300 København S
Danmark
CVR 43406604

LinkedIn

Tilbage til toppen